Hold selv en samtalesalon

Det er meget, meget nemt at være med til Samtaledøgn om DANMARK.

Alt efter tid, overskud og samtalesalon-erfaring vælger du selv, hvor stort eller småt, du vil slå det op. Det eneste, der ligger helt fast er, at vi alle sammen snakker om den samme samtalemenu i løbet af det samme døgn.

Her er nogle grundmodeller:

1) Den super-nemme: Snak hvor og hvornår det passer dig
Print et par eksemplarer af samtalemenuen og tag den med i tasken. Hiv den op i løbet af dagen og start en samtale med folk omkring dig. Med din sidemand i toget, de andre frysende forældre på legepladsen eller kollegerne i kantinen. Lav gerne et opslag om, hvad du har har tænkt dig at gøre på den samlede eventside for Samtaledøgn om DANMARK eller i gruppen Samtaler om DANMARK. Det er ofte meget inspirerende for andre at læse om og nemt at forholde sig til.

2) Den nemme: Annoncer et tidsrum, hvor du sikker på en cafe og vend samtalemenuen med dem, der dukker op
Vælg et sted og et tidsrum, der passer dig godt. Print nogle samtalemenuer og se, hvem der dukker op. Alliér dig gerne med en ven eller to, så I kan have en fin samtale om samtalemenuen, hvis der ikke dukker andre op – og nemt kan fordele jer, hvis der kommer mange gæster. Udfyld dette skema, så vi har de nødvendige oplysninger og kan sætte dig på Danmarkskortet.

3) Den private: Brug samtalemenuen til at snakke om noget andet, end I plejer 
Brug samtalemenuerne til at få en gruppe venner, kollegerne, din boligforening, din bgoklub eller din netværksgruppe til at tale om noget andet, end I plejer. Print samtalemenuen og snak om den over et godt måltid, morgenkaffen eller en fredagsøl. Hvis du har lyst til at holde en fuld samtalesalon, kan du finde en fuld drejebog med alle øvelserne til et to-timers arrangement. Men samtalemenuen fungerer også fint  i sig selv. Skriv meget gerne til info@borgerlyst.dk for at fortælle, hvad du finder på og hvor det foregår. Så sætter vi et lyspunkt på Danmarkskortet og deler dit gode eksempel til inspiration for andre. Men bare rolig. Vi understreger, at det er et lukket arrangement, vi deler ikke dine kontaktoplysninger og du vælger selv, om du vil være anonym eller hyldes ved navns nævnelse.

4) Den klassiske samtalesalon: To timer, ukendte gæster, forskellige øvelser
Invitér til en fuld to-timers samtalesalon med flere forskellige øvelser og skiftende samtalepartnere. Du kan sagtens gøre det hjemme i stuen, men ofte vil du også kunne låne et lokale på biblioteket eller i medborgerhuset. Borgerlyst har lagt en fuld drejebog ud med forskellige øvelser og instruktioner. Det er ikke svært at instruere, men hvis du vil læse mere, kan du gratis downloade vores håndbog om Samtalesaloner her – så får du masser af gode råd, erfaringer og øvelser at trække på. Udfyld dette skema, så vi kan sætte din samtalesalon på Danmarkskortet og hjælpe med at  sprede ordet.

5) Den personligt eller fagligt vinklede Samtalesalon om DANMARK
Du er velkommen til at zoome dit arrangement ind på et særligt aspekt af Danmark, der ligger dig særligt meget på sinde. Fx flygtninge, bæredygtighed, uddannelse, kultur, demokrati, by&land eller innovation – bare gæsterne ved, at det er dét, de går ind til, og I undervejs bruger en halv time på den samtalemenu vi også snakker om i resten af landet. Her kan det være en god ide at supplere samtalemenuen med et par inspirationsoplæg og du er velkommen til at vinkle samtalesalonens spørgsmål alt efter, hvad der særligt ligger dig på sinde. Et eksempel er Retorikerne på Københavns Universitet, der zoomer ind på den danske debatkultur. Her supplerer to af landets fremmeste retorikforskere – Christian Kock og Lisa Villadsen – samtalemenuen med inspirationsoplæg om deres nyeste forskning. Udfyld dette skema, så vi kan sætte din samtalesalon på Danmarkskortet og hjælpe med at  sprede ordet. Opret også meget gerne en Facebook-event selv – se nedenfor hvordan, så der ikke opstår unødig forvirring om de mange arrangementer.* 

6) Samtaleeksperimenter i professionelle rammer
Hvis du arbejder på et museum, et bibliotek, et rådhus, en skole eller et plejehjem, er dette en oplagt chance for at lave et lille samtaleeksperiment. Send gæsterne gennem udstillingen med en samtalemenu, hold en alternativ bogklubsaften, saml politikere, embedsfolk og borgere til en alternativ snak om, hvad der gør jeres del af Danmark værd at leve i – eller bland generationerne i skolens eller plejehjemmets festsal til en snak om, hvordan det gennem tiden har været at leve i Danmark. Jo mere forskellige gæsterne er, jo sjovere og mere tankevækkende bliver det. Udfyld dette skema, så vi kan sætte din samtalesalon på Danmarkskortet og hjælpe med at  sprede ordet. Opret også meget gerne en Facebook-event selv – se nedenfor hvordan, så der ikke opstår unødig forvirring om de mange arrangementer.* 

* Det er en rigtig god ide at oprette en Facebook-event til dit arrangement. Det gør det nemmere for os at omtale, for dig at dele og dit netværk at opdage. Men det er vigtigt, at du ikke bruger det samme eventbillede som Borgerlyst bruger til sin samlede eventside, da der så kan opstå forvirring om, hvem der står bag. Vi har lavet en “neutral” header til de lokale saloner, hvor man nemt kan gøre det flot at lave en event, der på en gang matcher Borgerlysts opslag og samtidig er helt sit eget, fordi navnet på eventen adskiller dem fra hinanden. Skriv til info@borgerlyst, så sender vi den til dig. Det er også vigtigt, at du i eventnavnet tydeligt skriver, hvor din lokale salon foregår eller hvem, der står bag. Hvis der bare står “Samtaledøgn om DANMARK” risikerer folk at komme til at fejltagge dit arrangement. Men det sker ikke, hvis din event hedder “Samtalesalon om DANMARK – retorikudgaven” eller “Samtaledøgn om DANMARK i Feldballe”.

Tjekliste, hvis du vil sætte en åben samtalesalon på Danmarkskortet:

  1. Vælg et sted at holde din samtalesalon. Alt hvad der vedrører Samtalesalon om DANMARK bygger på frivillighed, sammenskudsgilder og samarbejder, så det er vigtigt, at det ikke koster gæsterne noget at deltage. Men det er helt fint, at de kan købe mad og drikkevarer undervejs, sålænge der ikke er “købetvang”. Du kan også bede alle om selv at tage drikkevarer og frugt eller kage med.
  2. Alliér dig så vidt muligt med et par andre, så du trygt kan regne med, at I bliver et par stykker. Hvis der så kommer flere, er det herligt – men to personer er i princippet nok, så hvis der ikke kommer uventede gæster slipper du for at ærgre dig, og får en fin samtalesalon ud af det alligevel. Desuden kan dine “allierede” hjælpe dig med at invitere flere gæster og sprede budskabet.
  3. Hvis du har nogle meget markante politiske eller religiøse holdninger anbefaler vi, at du afholder samtalesalonen sammen med mindst én anden, der repræsenterer et helt andet ståsted. Pointen med samtalesalonerne den 4. marts er at vi skal lytte til og lære af hinanden – og hvis I er to meget forskellige arrangører, er chancen for, at jeres gæster også er forskellige og tør ytre sig frit større.
  4. Udfyld dette spørgeskema – så har vi alle informationerne om din samtalesalon og kan skrive den på oversigten. Og kan hjælpe folk med at finde dig og din salon.
  5. Opret gerne en Facebook-begivenhed, (eller hvilken kommunikationskanal du nu føler dig tryggest ved) så andre i dit lokalområde ved, hvor der er en lokal samtalesalon om DANMARK 4. marts – og det bliver nemt for andre at omtale din samtalesalon. Se gode råd med kursiv over denne tjekliste.
  6. Hvis du vil vide lidt mere om baggrunden for samtalesaloner, værtskabet og hvordan du instruerer de forskellige øvelser, kan du downloade vores håndbog gratis på “Samtalesaloner – små skub, der får folk til at falde i snak”. Dette er på ingen måde en forudsætning for at holde et arrangement, men det kan være en god hjælp, hvis du er usikker på værtsrollen.
  7. Print materialerne. Her er alt, hvad du har brug for, hvis du har lyst til at holde en “klassisk samtalesalon” – 2 timer med forskellige samtaleøvelser om samme emne. Det er lige til at printe. Men du er også velkommen til at finde på dit helt eget arrangement, bare du undervejs bruger den samtalemenu, der er fælles for alle det døgn.
  8. Hold din samtalesalon, hyg dig med dine gæster og vend nogle store samtidsperspektiver.
  9. Del eftertanker, billeder og videoer i Facebook-gruppen “Samtalesalon om Danmark”.